זכרון דברים

זכרון דברים


זיכרון דברים הוא הסכם בעל תוקף משפטי. הטעות הנפוצה מייחסת לזיכרון דברים סוג של הסכם ביניים עד לחתימה על חוזה, בעוד בפועל אפשר להגיע איתו עד בית המשפט ולדרוש לקיים אותו עד תום. זו הסיבה שבגללה זיכרון דברים הוא כלי משפטי משמעותי הרבה יותר מכפי שנהוג לחשוב.


לפני הכל – מדוע לא מומלץ לחתום על זיכרון דברים?

יש כמה דברים שחשוב לזכור לגבי זיכרון דברים כדי להבין למה ממש לא מומלץ לכתוב אותו. היות שמדובר על עסקה לכל דבר ועניין, הצדדים מחויבים למלא את חלקם במלואו. מחויבות כזו היא בעלת השלכות הרות גורל, כפי שאפשר לראות במספר פסקי דין רלוונטיים. 

ראשית, בכל הנוגע לשיעור המס, חשוב להביא בחשבון כי המועד הקובע את גובה התשלום הוא עריכת יום זיכרון הדברים – כפי שאפשר לראות במקרה של ע"א 3666-90 מלון צוקים בע"מ נ' עיריית נתניה, מו(4) 045. חוץ מזה, ידוע לי על פסקי דין שבהם בית המשפט ממש חייב את הצדדים לקיים את זיכרון הדברים – כמו במקרה של ע"א 579-83 הרי זוננשטיין נ' אחים גבסו בע"מ, קבלני בנין, מב(2) 278.


מה הסכנות בזיכרון דברים ברכישת נכס מקרקעין?

רכישת נכס מקרקעין היא אחת ההשקעות הגדולות בחיינו. על רקע זה, יותר ויותר אנשים מבינים מדוע לא מומלץ להם להיכנס להרפתקאות מיותרות ללא הליווי המשפטי הנכון.

כאן נכנסת לתמונה החשיבות של זיכרון דברים – כמו גם הסכנה שעלולה להיות מגולמת בתוכו. בעסקת מקרקעין, ככל וקיימת התייחסות לזהות הנכס, לתמורה ולמועד מסירת החזקה בדירה - הרי שקיים מענה ל"מסויימות" הנדרשת בהסכם מקרקעין - ולפיכך ניתן יהיה להתייחס לזיכרון דברים כאל חוזה מחייב לכל דבר ועניין.

כמו כן, חשוב להבין שניתן אף לרשום הערת אזהרה על סמך זיכרון דברים - ויש לדווח בגינו לרשויות מיסוי מקרקעין, אשר רואות ביום החתימה על זיכרון הדברים כיום ביצוע העסקה על כל המשתמע מכך. במקביל, בית המשפט יאות להורות על אכיפת מסמך שכזה גם במקרים בהם חסר פרט כזה או אחר וניתן יהיה ללמוד ממנו על פי כוונת הצדדים להסכם.


הסכם מכר סופי במקום זיכרון דברים: היתרונות

חתימה על זיכרון דברים, ללא התייחסות לנושאים חשובים ומהותיים אשר מקבלים התייחסות בשלב החתימה על ההסכם המלא, עלולה לחשוף את החותמים לסיכונים שונים. בין היתר, סיכונים אלו עלולים לבוא לידי ביטוי בחשיפה לתשלומי מיסים, עיקולים, שעבודים ועוד.

מה עושים? נמנעים מחתימה על מסמך זיכרון דברים ומגיעים ישירות לשלב של חתימה על הסכם מכר סופי - שהוסכם לאחר משא ומתן בין הצדדים, לאחר שנעשו כלל הבדיקות הנדרשות בטרם העסקה ולאחר שגובשו ונוסחו כל סעיפי ההסכם בכובד ראש.

התייעצות עמי, עורך הדין אריאל אורן, תאפשר לך לקבל תמונה מלאה לגבי השימוש בזיכרון דברים. אני מחזיק בניסיון רב בתחום הנדל"ן – ומקדיש 100% מזמני המקצועי רק לתחום זה. כך שגם אם עדיין לא ממש ברור לך איך לשמור על האינטרסים שלך, אני מתחייב להעמיד לרשותך את כל הכלים שיעזרו לך לקבל החלטה מושכלת – וממתין לפנייתך כעת.

נשמח לשמוע ממך


Share by: